Oedeemtherapie

Een oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van oedeem, vaak lymfoedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht in het lichaam, veroorzaakt door het niet goed functioneren van het lymfesysteem.
Dit kan aangeboren (primair) of verworven (secundair) zijn. Bij secundair lymfoedeem is er een voorafgaande gebeurtenis waardoor de lymfevaten en/of lymfeknopen, meestal onherstelbaar, zijn beschadigd. Oorzaken hiervan zijn vaak operaties waarbij de lymfeklieren zijn verwijdert, radiotherapie, combinaties van antikankerbehandelingen, trauma maar ook infecties en bepaalde huidziektes.

Oedeemfysiotherapie stimuleert de afvoer van vocht onder meer met manuele lymfdrainage, oefentherapie, compressietherapie en bindweefsel-, litteken- en fibrosetechnieken. Daarnaast bestaat de behandeling ook uit het geven van voorlichting en adviezen.

Manuele lymfedrainage

Dit is een zachte massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.

Compressietherapie

Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Deze bandages/zwachtels zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Oefentherapie

In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatiegebied. Ook kan de spierkracht zijn afgenomen. Om dit weer te verbeteren krijgt u oefeningen. Het doen van oefeningen helpt u om zo snel mogelijk weer in uw dagelijks ritme te komen en de afvoer van vocht te verbeteren.
Beweging is goed voor u!

Bindweefsel-, litteken- en fibrosetechnieken

Door bijvoorbeeld operaties en radiotherapie kunnen er verklevingen ontstaan die voor beperking van mobiliteit zorgen en pijn geven. Bindweefsel-, litteken- en fibrosetechnieken zijn technieken om weefsels en fascie structuren soepeler te maken en de onderlinge verschuifbaarheid te verbeteren.

Adviezen

U wordt voorgelicht over huidverzorging, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Lymfesysteem

Het lymfsysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfbanen die het vocht transporteren en uit lymfklieren die een zuiverende werking hebben. Als het lymfvocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedcirculatie. Met name in de oksels, liezen, buik en in de hals zitten veel lymfknopen.

Verwijzing en vergoeding

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan contact op met uw huisarts of specialist. Zij kunnen u een verwijzing voor oedeemtherapie geven. De behandeling van oedeemklachten vindt altijd plaats op verwijzing van een arts. Lymfoedeem valt onder chronische aandoeningen en wordt vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een goede aanvullende verzekering worden ook de eerste 20 behandelingen vergoed.

Zie ook onze Folder oedeemtherapie.

 

Provitaal-Fysiotherapie-Meeden-therapieën/oedeemtherapie

Wilt u een afspraak maken voor oedeemtherapie?