Provitaal Fysiotherapie Meeden

Oncologische fysiotherapie

Medische Fitness bij kanker.

Kanker is tegenwoordig een van de meest voorkomende ziektes. Naast de vele psychische en sociale problemen, zijn er ook veel lichamelijke klachten die deze ziekte met zich meebrengt. Beweegproblemen zoals krachtsverlies, stabiliteitsklachten, pijnklachten, problemen met de concentratie maar voornamelijk ook vermoeidheidsklachten. Door deze vermoeidheid onderneemt men vaak minder lichamelijke activiteiten, wat de kwaliteit van leven verslechtert. Medische fitness kan hierbij uitkomst bieden.

Kan kanker voorkomen worden?

Uit onderzoek is gebleken dat revalidatie tijdens en na kanker (oncologische revalidatie) een groot deel van de patiëntengroep kan helpen om de gevolgen van bovenstaande symptomen en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren. Alleen dit jaar al zullen wereldwijd meer dan 10 miljoen nieuwe gevallen van kanker gediagnosticeerd worden. Kanker kan voor een deel van de gevallen voorkomen worden. Daarom is preventie een belangrijk onderwerp bij deze aandoening. Dit lijkt misschien bot, maar het blijkt dat slechts 5-10% van alle gevallen van kanker verweten kan worden aan genetische oorzaken. Dit betekent dat de overige 90-95% te wijten is aan leefstijl- en omgevingsfactoren waar nog niet in alle gevallen de vinger op te leggen valt. [Cancer is a Preventable Disease that Requires Major Lifestyle Changes. Pharm Res. 2008 Jul 15.]

Oncologische preventie en revalidatie

Naast preventie richten we binnen fysiotherapie en medische fitness bij de oncologische patiënt ons op het verbeteren van kwaliteit van leven, vermindering symptomen zoals vermoeidheid, zwelling en pijn, verbetering (arm)functies, verbetering van het zelfstandig functioneren en verbetering van de algehele mentale en fysieke conditie. Vooral de combinatie van ‘verkeerde voeding’ met gebrek aan fysieke activiteit is levensbedreigend. Daarom is het zinvol om zowel preventief als bij ‘survivors’ hier aandacht aan te besteden.

Verbeteren van leefstijl

Niet alleen voor kanker is een gezonde leefstijl erg belangrijk, dit geldt natuurlijk ook voor andere klachten zoals: hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Daarom zijn wij ook blij dat de praktijk beschikking heeft over Orthomoleculaire therapie. Hier kunt u onder andere terecht voor voedingsadvies.

Wilt u een afspraak maken voor oncologische fysiotherapie?