Oncologische fysiotherapie

Ervaar je tijdens of na de behandeling van kanker (pijn-) klachten en belemmeringen? Heb je moeite met het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten en/of werk? Kun je niet meer alles doen wat je kon of heb je last van vermoeidheid? Dan kan Oncologie Fysiotherapie mogelijk iets voor jou betekenen.
Het hebben van kanker en de behandeling hiervan brengt vaak grote gevolgen met zich mee. Deze klachten ontstaan tijdens of na de behandeling van kanker (soms jaren na het eindigen van de behandeling), maar kunnen ook vooraf aan de behandeling al aanwezig zijn. Ze hebben veel invloed op de kwaliteit van je leven.

Oncologie Fysiotherapie richt zich op:

  • Begeleiding tijdens en na de behandeling van kanker
  • Verbeteren van conditie, kracht en uithoudingsvermogen
  • Herstel van vermoeidheid (energie en een goede nachtrust)
  • Behandeling van lymfoedeem (vochtophoping)
  • Littekenbehandeling
  • Hervatten van dagelijkse activiteiten, sport en/of werk
  • Herwinnen van zelfvertrouwen, weerbaarheid en het vinden van een nieuwe balans.

Wil jij werken aan je herstel tijdens of na de behandeling van kanker? Dan kun je bij onze oncologie fysiotherapeut, Demi-Esmee Halmingh, terecht! Zie onze oncologische revalidatie: ONCOVITAAL. Ervaar je andere belemmeringen of klachten? Neem dan ook contact met ons op. Samen gaan we op zoek naar de mogelijkheden en verbeteringen om weer optimaal te kunnen functioneren.

Wanneer?

Je kunt in iedere fase van je behandeling van kanker starten met oncologie fysiotherapie. Ook wanneer je behandeling is afgerond. Hierin willen we graag meegeven dat hoe eerder je start hoe beter. Het liefste zien we je bij aanvang van je behandeling zodat wij je kunnen begeleiden en kunnen inspelen op mogelijke uitdagingen.

In de behandelfase

Onze oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditie- en krachtverlies en het verlichten van spanningsklachten.

In de herstelfase

Nu gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de dagelijkse activiteiten. Onze oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport, ONCOVITAAL.
Soms kan de ziekte niet of niet volledig worden genezen maar wel onder controle gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen. Iedereen moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. Demi-Esmee behandelt voorkomende klachten en ondersteunt en coacht.

In de palliatieve fase

Deze begint op het moment dat iemand te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing is gericht. Deze fase kan weken, maanden maar ook jaren duren. De kwaliteit van leven staat in deze fase centraal. Demi-Esmee kan helpen bij het zo lang mogelijk actief en vitaal blijven.

In de terminale fase

Het levenseinde nadert en er moet afscheid genomen worden van naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort centraal. Hierbij kan Demi-Esmee bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Verbeteren van leefstijl

Een gezonde leefstijl is erg belangrijk. Naast voldoende lichamelijke beweging is gezonde voeding ook erg belangrijk. Wij werken in de praktijk samen met een Orthomoleculaire therapeut. Hier kunt je onder andere terecht voor voedingsadvies.

Kennis van zaken

Onze oncologie fysiotherapeut is speciaal opgeleid. Zij weet wat kanker en de behandeling hiervan met je lichaam doet en tegen welke beperkingen je kunt aanlopen. Daardoor kan zij goed inschatten wanneer je er verstandig aan doet om een tandje bij te zetten, of juist gas terug te nemen. Ook is er een goed en veelvuldig contact met de huisartsen en medisch specialisten uit de regio om gezamenlijk de beste zorg te geven.

Vergoeding oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie in de eerstelijn valt onder fysiotherapie. Deze wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Elke zorgverzekeraar heeft verschillende pakketten met een verschillende mate van vergoeding. Het is verstandig om te informeren bij je zorgverzekering en de polisvoorwaarden te controleren. Het aantal behandelingen of bedrag dat vergoed wordt, verschilt namelijk per verzekeraar.

Wilt u een afspraak maken voor oncologische fysiotherapie?