Tapen

Gewrichtspijn of blessures voorkomen / verlichten

Binnen de fysiotherapie en de sportwereld wordt er gebruik gemaakt van tapen en bandageren. Fysiotherapie Provitaal Meeden biedt hierin de klassieke (witte) tape, Medical taping (elastische tape) en Leukotape P aan.

Het is mogelijk om gewrichtspijn of blessures te voorkomen of te verlichten door tape of bandages te gebruiken voor ondersteuning en stabilisatie. Deze producten beschermen en ondersteunen snel, geblesseerde gewrichten op een betrouwbare wijze en zonder de kans op bijwerkingen.

Bandageren zorgt voor verschillende soorten druk en stabilisatie die betrouwbare steun voor elk gewricht bieden. Deze producten kunnen ook bijdragen aan de genezing na een blessure. Daarnaast verbeteren de druk-kenmerken de stofwisseling, wat zwelling beperkt en verkrampt weefsel sneller verlicht. Een bandage is een elastische kleefpleister met een hypoallergene kleeflaag. Bandages zijn sterk van materiaal en elastisch, zowel in lengte als in breedte.

Klassieke (witte) tape

Een klassieke tape is een witte niet-elastisch, klevend, scheurbaar verband op linnenbasis die kan fungeren als een kunstmatige band of pees en geeft ondersteuning bij spierverrekkingen, peesontstekingen en instabiele gewrichten. Hierbij wordt getracht ongewenste bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen, terwijl het normale bewegingspatroon toch behouden blijft.

Toepassing:
• Stabiliseren van gewrichten
• Ondersteunend voor een snel en goed herstelproces

Witte-tape_Provitaal_CT-01
Leukoplast-P_Provitaal_CT-01

Leukotape P

Deze tape is een zeer sterk klevende huidkleurige tape. Leukotape P hecht zich stevig vast op de huid of op de onderlaag.

In verband met de grote kleefkracht wordt er een huidvriendelijke onderlaag van Fixomull stretch geadviseerd. Hiermee wordt de huid gespaard, zonder de stabilisatie te verliezen. Dankzij de hoge trekvastheid en de sterke kleefkracht is hij geschikt voor toepassingen gesteund conform de McConnel-methode.

Toepassingen:
• Patello-femorale pijnsyndroom
• Hielspoor
• Schouderklachten (SAPS en bursitis)
• Voor het corrigeren van bewegingsrichtingen

Medical tape

De Medical taping (MTC) is een elastische tape die niet alleen mechanische steun geeft, maar ook het spiergevoel (de propriocepsis) verbetert. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur.

Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

Medical-tape_Provitaal_CT-01

De gebruikte Medical tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied net onder de huid (subcutis), waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen.

Toepassingen:
• Spierblessures en spierfunctieverbetering
• Verminderen van ontstekingen en/of vochtophopingen
• Corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting
• Ondersteunen van gewrichten
• Ondersteunen van fasciawerking (bindweefselfunctie)
• Overbelasting klachten zoals KANS, tennisarm, golfelleboog en hielspoor
• Verminderen van pijn

Afspraak maken?

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.