Oedeemtherapie
Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in een of meerdere regio’s in het lichaam. Het lymfestelsel zorgt voor het transport van vocht en eiwitten vanuit het weefsel terug naar de bloedbaan. Het is een netwerk van kleine vaatjes en klieren verspreid over het gehele lichaam. Door een verstoring van het evenwicht tussen aan- en afvoer kan er oedeem ontstaan.
Veel voorkomende klachten:
● een zwaar en vermoeid of strak gevoel in een arm of been
● zwelling
● vochtophoping
● pijn
● tintelingen
● verandering van de huid
Hoe kan oedeem ontstaan?
● na een trauma of ongeval
● na een operatie
● tijdens of na behandeling van kanker (zoals bij het verwijderen van lymfeklieren of na bestraling)
● bij het dragen van een prothese
● tijdens of na een infectie
● door medicatiegebruik
Wat doet de oedeemfysiotherapeut?
Een oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van oedeem, vaak lymfoedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht in het lichaam, veroorzaakt door het niet goed functioneren van het lymfesysteem.
Oedeemfysiotherapie stimuleert de afvoer van vocht onder meer met manuele lymfdrainage, oefentherapie, compressietherapie en bindweefsel-, litteken- en fibrose technieken. Daarnaast bestaat de behandeling ook uit het geven van voorlichting en adviezen.
Waar kan de behandeling uit bestaan?
De behandeling kan bestaan uit:
Manuele lymfedrainage
Dit is een zachte massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht.
Compressietherapie
Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Deze bandages/zwachtels zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
Lymftaping
Bij lymftaping wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die de circulatie en afvoer van vocht verbeterd.
Oefentherapie
In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het gebied. Ook kan de spierkracht zijn afgenomen. Om dit weer te verbeteren krijg je oefeningen. Het doen van oefeningen helpt je om zo snel mogelijk weer in uw dagelijks ritme te komen en de afvoer van vocht te verbeteren.
Beweging is goed voor je!
Bindweefsel-, litteken- en fibrosetechnieken
Door bijvoorbeeld operaties en radiotherapie kunnen er verklevingen ontstaan die voor beperking van de beweeglijkheid zorgen en pijn geven. Bindweefsel-, litteken- en fibrose technieken zijn technieken om weefsels en fascie structuren soepeler te maken en de onderlinge verschuifbaarheid te verbeteren.
Adviezen
Je wordt voorgelicht over huidverzorging, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt je begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
Aanleren zelfmanagement
Ter aanvulling op de behandeling wordt je (indien mogelijk) aangeleerd om zelf lymfedrainage, zwachtelen en/of tapen toe te passen. Daarnaast krijg je oefeningen om het resultaat te behouden dan wel te verbeteren.
Verwijzing en vergoeding oedeemfysiotherapie
Lymfoedeem valt onder chronische aandoeningen en wordt vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een goede aanvullende verzekering worden ook de eerste 20 behandelingen vergoed. Voor oedeemfysiotherapie heb je wel een verwijzing nodig van je arts. Als je denkt dat er bij je lymfoedeem ontstaat, neem dan contact op met je huisarts of specialist. Zij kunnen je een verwijzing voor oedeemtherapie geven.