Dag 17 van de “FEBRUARI BREATHE & COLD SHOWER” challenge!

Weer een rustdag en dus weer tijd voor informatie omtrent ademhaling en kou. Met vandaag informatie over de ademhaling.

“KEEP IT COOL AND BREATHE RELAX”

𝘼𝙙𝙚𝙢𝙝𝙖𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙯𝙤𝙣𝙙𝙝𝙚𝙞𝙙

𝘞𝘢𝘵 𝘪𝘴 𝘢𝘥𝘦𝘮𝘩𝘢𝘭𝘪𝘯𝘨? Je ademt zuurstof in en koolzuur uit. De zuurstof die je inademt is overal in het lichaam nodig, denk daarbij aan de stofwisseling, nadenken, bewegen, maar ook voor het functioneren van je organen. Door een te verkeerde ademhaling kan het lichaam te zuur worden waardoor vele functies, zoals hartritme, stofwisseling en hormonale systemen niet meer goed verlopen met alle gevolgen van dien ( o.a. druk op de borst, duizeligheid, opgeblazen maag, obstipatie/diarree, niet kunnen afvallen, tintelingen, afwezig gevoel, droge mond, moeite met helder denken, slaapproblemen, vermoeidheid enz. ).

Als je snel ademt, zit er spanning in je lijf, dit is voor je lichaam stress. Weinig mensen merken dat hun ademhaling versnelt is, het hele leven gaat immers steeds sneller. Voor je gezondheid is het goed om regelmatig je hoofd leeg te maken en je lichaam te ontzien. Gedachten vertragen is niet altijd makkelijk maar minder snel ademen is met eenvoudige oefeningen wel goed te leren. Je gedachten staan niet los van je ademhalingspatroon: Een rustige ademhaling en rust in je hoofd gaan hand in hand; adem rustig en ook je brein komt tot rust.

𝘈𝘥𝘦𝘮𝘵𝘳𝘢𝘪𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘭𝘰𝘴𝘭𝘢𝘵𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘣𝘰𝘥𝘪𝘨𝘦 𝘴𝘱𝘢𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨 ‘Ik heb het druk’, verwoordt letterlijk wat er bij stress/spanning in het lichaam gebeurd. Door de druk worden de ruimtes in het lichaam verkleind, waardoor goed ademhalen niet meer mogelijk is. Om weer ontspanning te krijgen is het belangrijk het tempo van ademhalen te verlagen door de uitademing te verlengen.

𝘌𝘳𝘷𝘢𝘢𝘳 𝘩𝘦𝘵 𝘨𝘰𝘦𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘷𝘰𝘦𝘭 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘥𝘦𝘮𝘩𝘢𝘭𝘪𝘯𝘨𝘴𝘰𝘦𝘧𝘦𝘯𝘪𝘯𝘨 Ga op je rug liggen met beide handen op je buik. Breng je aandacht naar je buik en voel je handen op en neer gaan met de ademhaling. Probeer de uitademing langer te maken door de lucht heel langzaam uit te blazen via je ontspannen getuite lippen. Wacht tot er vanzelf weer een nieuwe inademing komt en ervaar ondertussen de ontspanning. Bij een rustige ademhaling is de uitademing langer dan de inademing en het aantal ademhalingen 6á7 per minuut.

𝘈𝘢𝘯𝘴𝘭𝘶𝘪𝘵𝘦𝘯𝘥 𝘦𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘵𝘴𝘱𝘢𝘯𝘯𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘺𝘰𝘨𝘢 𝘰𝘦𝘧𝘦𝘯𝘪𝘯𝘨, 𝘚𝘢𝘷𝘢𝘴𝘢𝘯𝘢 , 𝘥𝘦 𝘶𝘭𝘵𝘪𝘦𝘮𝘦 𝘢𝘯𝘵𝘪- 𝘴𝘵𝘳𝘦𝘴𝘴 𝘩𝘰𝘶𝘥𝘪𝘯𝘨 Blijf op je rug liggen, benen gestrekt en de voeten draaien naar buiten. Armen langs het lichaam met de handpalmen naar boven. Verleng nog steeds de uitademing.Breng je aandacht naar 1 arm, span deze aan en laat weer los, helemaal ontspannen. Doe dit ook met je andere arm en beide benen. En andere spieren die gespannen zijn.Als je merkt dat je gedachten afdwalen, concentreer je dan weer op je ademhaling.

Doe deze oefening dagelijks, zeker voor het slapen gaan!