Dag 11 van de “FEBRUARI BREATHE & COLD SHOWER” challenge!

Vandaag is het een rustdag in onze challengemaand, wederom tijd om jullie weer van informatie te voorzien aangaande ademhaling en kou. Vandaag in het kort wat koud douchen doet met het vasculaire systeem (met betrekking tot je hart, vaten en longen).In ijskoud water gaan, kan een enorme schok geven, dus als je dat wilt proberen, is het verstandig om je lichaam er goed op voor te bereiden.

We dragen altijd kleren, waardoor ons lichaam nauwelijks wordt gestimuleerd en ons vasculaire systeem in een slechte conditie blijft verkeren. Dus wat kunnen we doen om de schok minder hevig te maken en het ijswater de gelegenheid te geven om ons cardiovasculaire systeem weer in optimale conditie te brengen?

NEEM EERST EEN WARME DOUCHE!

Als je je warme douche afsluit met een koude douche van slechts 30seconden – 1 minuut zoals ook in het challenge schema wordt weergegeven, zul je resultaten zien. Iedereen kan dertig seconden koud water verdragen, zeker als je enkele minuten onder een warme douche hebt gestaan.

Het warme water verwijdt je aderen zodat het bloed beter kan stromen. Dus hoewel je het koude water in het begin misschien een beetje onprettig vindt, hoef je in die dertig seconden niet enorm af te zien. Als de watertemperatuur van warm naar kou gaat, worden alle kleine spiertjes van je vasculaire systeem wakker geschud. Ze trekken samen en ontspannen zich weer, trekken weer samen en ontspannen weer, en bij herhaalde blootstelling aan kou is hun spiertonus op een gegeven moment optimaal.

Begin rustig met, bijvoorbeeld 2 kleine slagen de thermostaat terug, kouder af te douchen. Na een weekje zul je zien dat je een minuut of meer kunt verdragen. Dit komt omdat de tonus van je vasculaire spiertjes steeds beter wordt en zich steeds verder ontwikkeld. Het resultaat is dat je de hele dag een betere doorbloeding hebt, waardoor je veel meer energie hebt.

Als je het eenmaal langer dan dertig seconden kunt volhouden, ontwikkel je het vermogen om bewust weerstand te bieden aan de schok die door het koude water wordt teweeggebracht. Je kunt het rillen onderdrukken en hapt niet meer naar adem. En plotseling is het water niet meer koud. Jij bent de kracht!

Houdt vol! Jullie zijn goed bezig

Zin in een “COOLE” uitdaging? Schrijf jou en je maatje dan nu al in voor de BOOTCAMP – DIP – BOOTCAMPRUN op 27 februari.