Voor wie is oncologische fysiotherapie geschikt?

Oncologische Fysiotherapie/Revalidatie

Onzekerheid, angst, vermoeidheid en conditieverlies zijn klachten waar veel oncologiepatiënten voor, tijdens of na de behandeling van kanker mee te maken krijgen. Het oppakken van het dagelijkse leven kost vaak moeite. Misschien kunt u niet meer alles doen wat u kon of heeft u (veel) last van vermoeidheid. Fysieke training kan helpen deze klachten te verlichten. Met behulp van een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut worden kracht en conditie geleidelijk weer opgebouwd en vermoeidheid vermindert. Er wordt een trainingsprogramma op individuele basis aangeboden, zodat persoonlijke fysiotherapeutische begeleiding mogelijk is. U leert manieren om beter met uw klachten om te gaan en een balans te vinden tussen uw activiteiten en rust, wat kan bijdragen tot vermindering van klachten en het gevoel van welbevinden.

Daarnaast kunt u bij de oncologiefysiotherapeut terecht voor bewegingsproblemen die ontstaan door de kanker zelf of door de medische behandeling van de kanker (operatie, chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie en hormoontherapie). Voorbeelden hiervan zijn: pijn, vermoeidheid, stress, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden.

Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte:

In de behandelfase
De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditie- en krachtverlies en het verlichten van spanningsklachten.

In de herstelfase

Nu gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport. Soms kan de ziekte niet of niet volledig worden genezen maar wel onder controle gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen. Iedereen moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt en coacht.

In de palliatieve fase
Deze begint op het moment dat iemand te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing is gericht. Deze fase kan weken, maanden maar ook jaren duren. De kwaliteit van leven staat in deze fase centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen bij het zo lang mogelijk actief en vitaal blijven.

In de terminale fase
Het levenseinde nadert en er moet afscheid genomen worden van naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Binnen Provitaal fysiotherapie is Demi-Esmee Halmingh specialist op het gebied van oncologie. In 2016 is Demi-Esmee afgestudeerd als fysiotherapeut. Na afronding van de opleiding oedeemtherapie in 2018 is zei zich verder gaan specialiseren op het gebied van oncologische fysiotherapie. Inmiddels is ze bezig met het afronden van de Master revalidatiewetenschappen in de richting oncologie en lymfologie aan de Vrije Universiteit Brussel.
Bel gerust voor meer informatie of een afspraak (0598)613172
Demi-Esmee Halmingh: Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut, Oncologiefysioherapeut i.o.