Urineverlies, dat komt toch alleen bij vrouwen voor?!

Dat is altijd het eerst wat geroepen wordt en eerlijk is eerlijk, je ziet het ook vaak in reclame spotjes. Dat ook mannen er last van kunnen hebben is niet zo bekend en ligt misschien ook nog meer in het taboehoekje, maar urineverlies komt bij mannen èn vrouwen van alle leeftijden voor! Nog belangrijker is dan de vraag: is er ook iets aan te doen? En ja, dat is vaak heel goed te behandelen met bekkenfysiotherapie.

Bekkenfysiotherapie is al jaren een effectieve therapie voor veel uiteenlopende klachten in de lage rug- , bekken- en bekkenbodemgebied. Niet alleen voor vrouwen, maar óók voor mannen! Klachten aan het bekken en de bekkenbodem komen vaak voor, maar zijn niet normaal, er is veel aan te doen, ook zonder operatie. De oorzaak kan liggen aan teveel spanning in de bekkenbodemspieren, slechte coördinatie en/of te weinig spanning in de bekkenbodemspieren. Deze spieren liggen tussen het schaambeen en stuitje, onder andere de plasbuis loopt hier doorheen. Het kan daarom belangrijk zijn om de bekkenbodemspieren een keer te laat onderzoeken door een bekkenfysiotherapeut. Deze kan over het algemeen precies vertellen wat er aan de hand is met de bekkenbodemspieren en de mogelijkheden om van de problemen af te komen doorspreken.

??? ???????????????????????? ????????? De eerste afspraak bestaat uit een uitgebreide intake. Om de klacht volledig in kaart te brengen kunt u vragenlijsten meekrijgen om thuis in te vullen. In sommige gevallen wordt tijdens de eerste afspraak een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Afhankelijk van de klacht kan het nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen tijdens een volgende afspraak. Via de vagina of de anus wordt de functie van de bekkenbodemspieren en de ligging van de organen beoordeeld. Dit onderzoek wordt nooit uitgevoerd zonder uw uitdrukkelijke toestemming!

??????????? Afhankelijk van de uitslag van de intake en het onderzoek, wordt er een behandelplan opgesteld en doorgesproken. Vaak zijn dit oefeningen voor de bekkenbodem, meestal in combinatie met ademhalingsoefeningen en het aanleren van een goede toilethouding en een goed toiletgedrag.

?????? Het wordt, met een verwijzing van de huisarts of specialist, 9 maal vergoed vanuit de basisverzekering, let wel dat bij de meeste zorgverzekeraars u dan eerst uw eigen risico moet opmaken. Wilt u een afspraak maken, dan kan dat bij Anne Marieke Panneman-Boiten, zij is onze geregistreerd bekkenfysiotherapeut binnen Provitaal Fysiotherapie Meeden.