Dag 5 van de “FEBRUARI BREATHE & COLD SHOWER” challenge!

Tijd om jullie meer informatie te geven omtrent ademhaling en kou.

“Kou is gezond, daar moeten we meer mee doen”, aldus Wim Hof. Maar hoe werkt dat dan precies? Het is erg interessant. Je lichaam heeft 125.000 km aan bloedvaten, dat is 2,5 keer de wereld rond! Die bloedvaten zorgen er samen voor dat biljoenen cellen in je lichaam voortdurend voedsel en zuurstof krijgen. Je kunt je voorstellen dat als de bloedvaten hun werk goed doen, dat je brein dan beter functioneert omdat het meer zuurstof en voeding krijgt. Datzelfde geldt voor je spieren, darmen, hart, lever, enzo.

Dat gigantische web van bloedvaten is dus een belangrijke schakel bij tig functies van je lichaam. Dus als je bloedvaten open staan en hun werk goed doen, dan heeft je hele lichaam daar profijt van. Door blootstelling aan koude, bijvoorbeeld door een koude douche te nemen, sluit je lichaam automatisch de bloedstroom naar minder vitale lichaamsdelen. Armen en benen krijgen minder bloed, daar vernauwen de vaten zich. Dat is nodig zodat de vitale lichaamsdelen – hart, lever, longen en nieren – wél voldoende doorbloeding hebben. Armen en benen beginnen te tintelen en het kan ook branderig aanvoelen. Als na deze blootstelling aan koude het lichaam weer warm wordt, dan gaan de vaten open en komt de doorbloeding op gang.

Koud douchen lijkt een aantal gezondheidsredenen te hebben en het is ook nog eens goed voor het milieu. ? Je activeert je vetverbranding. Door de kou stimuleer je de aanmaak van bruin ‘gezond’ vet. Kou zorgt er voor dat je bruine vetcellen uit hun slaapstand komen. Die wakkere, actieve bruine vetcellen zetten vervolgens energie uit suikers en vetten om in energie. ? Goede doorbloeding. Door koud te douchen vernauwen je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en je bloed wordt ‘krachtiger’ door je lijf gepompt. Is de koude douche afgelopen? Dan zakt de bloeddruk weer, maar de doorbloeding blijft beter. ? Meer energie. Een koude douche verkwikt op een aangename manier. Het is even wennen, maar als je ’s ochtends een dot energie wil hebben, dan is een koude douche beter dan koffie. ? Minder koud. Door te trainen met kou heb je het in de winter ook minder koud. Dit heeft ook weer te maken met aanmaak van bruin vet. Wat werkt als kachel voor je lijf. ?? Het is goed voor je huid. Het resultaat doet zich voor dat je huid gladder en strakker wordt.

ton.alberts@provitaal.nl ? 0598- 613172