Onrust en zorgen in deze onwerkelijke Corona-tijd? Lees dan onderstaande!
Waarom ademhalingsoefeningen helpen
Met je ademhaling kun je je zenuwstelsel beïnvloeden.
Bij stress ( elke emotie of pijnprikkel is een vorm van stress) is je ademhaling hoog en snel en dat activeert het sympatisch zenuwstelsel, het stress-systeem, die zorgt voor actie, afbraak, onrust en gejaagdheid. Daardoor gaat ook de hartslag en bloeddruk omhoog en tegelijk gaat er minder energie naar onder anderen de spijsvertering. Bij kortdurende stress is dit geen probleem en soms zelfs heel nuttig maar bij langdurige stress kan dit leiden tot vele klachten; zoals vermoeidheid, spierpijn, slecht slapen, spastische darm, maagklachten, nekklachten, rugklachten, hoofdpijn enz.
Door je ademhaling laag en rustig te krijgen, activeer je het parasympatisch zenuwstelsel, het rust-systeem, die zorgt voor rust, herstel en ontspanning. Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, is het mogelijk de ademhaling weer rustig en laag te krijgen zodat het lichaam zijn energie beter verdeeld en klachten afnemen.
Bij een goede ademhaling duurt de uitademing ongeveer 2x zo lang als de inademing. Test zelf hoe het bij jezelf is: adem in door de neus en blaas rustig uit door de mond en probeer je uitademing bewust te verlengen. Kost dat moeite of word je licht in het hoofd? Dan heb je een te hoog ademtempo en is het waardevol om aan een goede ademhaling te gaan werken.
Mariël van Provitaal en De voedingsbron kan je hier prima bij helpen via een video consult.