Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor vrouwen èn voor mannen.

Provitaal-Fysiotherapie-Meeden-therapieën-bekkenfysiotherapie

Veel mensen denken dat bekkenfysiotherapie vooral is voor (zwangere) vrouwen. Maar het is al jaren een effectieve therapie voor veel uiteenlopende klachten in de lage rug en bekken en bekkenbodemgebied. Niet alleen voor vrouwen, maar óók voor mannen! Klachten aan uw bekken en bekkenbodem komen vaak voor, maar zijn niet normaal, er is veel aan te doen, ook zonder operatie.
Welke klachten kunnen ontstaan?
Als de bekkenbodem namelijk niet goed werkt, kunnen er verschillende klachten ontstaan, vaak ook meerdere tegelijkertijd.
Hieronder vindt u een korte beschrijving van de meest voorkomende klachten en oorzaken waarvoor u bij Provitaal Fysiotherapie Meeden terecht kunt.

 

Langer dan 6 weken geleden bevallen, kijk onder aan deze pagina voor de bekkenbodemcheck!

Teveel spanning in de bekkenbodemspieren

Klachten die hierbij horen kunnen zijn:
– seksuele problemen, zoals pijn bij het vrijen of erectiestoornissen
– pijnklachten in de lage rug, stuit, onderbuik, het bekken of in het bekkenbodemgebied
– niet goed kunnen ontlasten, terwijl er wel aandrang is
– niet goed uit kunnen plassen, terwijl er wel aandrang is
– urineverlies bijvoorbeeld bij hoesten en/of niezen.

Slechte coördinatie van de bekkenbodemspieren

De spieren spannen en ontspannen dan niet op het juiste moment aan. Bij dit probleem kun je de volgende klachten hebben:
– u kunt de urine niet goed ophouden
– u kunt de ontlasting niet goed ophouden
– u kunt niet goed uitplassen                                                                                                                                                                                                                                                        – u kunt niet goed ontlasten.

Zwakke bekkenbodemspieren

Dit zijn de klachten die met een zwakke bekkenbodem kunnen samenhangen:
– u kunt de urine niet goed ophouden
– u kunt de ontlasting niet goed ophouden
– u kunt niet goed uitplassen
– u kunt niet goed uitpoepen
– verzakkingsgevoel (voelen en/of zien van een balletje in de vagina)

Veel klachten kunnen veroorzaakt worden door alle hierboven beschreven functiestoornissen van de bekkenbodem. Het kan daarom belangrijk zijn dat u uw bekkenbodemspieren een keer laat onderzoeken door een bekkenfysiotherapeut. Deze kan u over het algemeen precies vertellen wat er aan de hand is met uw spieren en de mogelijkheden om van uw problemen af te komen met u bespreken.

Stuitpijn

Het stuitje kan door een val op je billen of een bevalling een afwijkende stand krijgen. Dit kan kort geleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn, waarbij de klachten langzaam verergeren. Stuitpijn komt voor bij zowel mannen als vrouwen.

Anne Marieke Panneman is gespecialiseerd in het behandelen van stuitpijn. Ze is geschoold in de NIMOC-methode. De NIMOC is een ‘nieuwe’ behandelmethode van de bekkenfysiotherapeut voor het behandelen van rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn. Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de bekkenfysiotherapeut om patiënten met stuitpijn, bekkenpijnklachten, liesklachten en anuskramp te behandelen; met verbazingwekkende resultaten. Maar ook bij patiënten met incontinentieklachten voor urine of ontlasting, seksuele pijnklachten of patiënten die moeite hebben om de urine of ontlasting kwijt te raken, wordt vermindering van de klachten gezien. Verder wordt er vermindering van pijn gerealiseerd bij patiënten met rugklachten.

Als patiënten met rugklachten niet lang kunnen staan en/of zitten, en ook pijn hebben bij het gaan staan vanuit zit speelt een afwijkende stand van het stuitje vaak een rol.

De NIMOC is geen behandeling op zich maar wordt vaak gecombineerd met triggerpointbehandeling. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn. De triggerpoints worden behandeld door op deze punten druk te geven.

Eventueel is dry needling in de bekkenbodem ook een mogelijkheid om de spieren te ontspannen

Het komt niet sporadisch voor dat patiënten met ernstige klachten, die al tientallen jaren aanwezig zijn, na de NIMOC behandeling veel minder klachten hebben of zelfs klachtenvrij zijn.

Het bekkenfysiotherapeutisch onderzoek

De eerste afspraak bestaat uit een uitgebreide intake. Om uw klacht volledig in kaart te brengen kunt u vragenlijsten meekrijgen om thuis in te vullen. In sommige gevallen wordt tijdens de eerste afspraak een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Afhankelijk van uw klacht kan het nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen tijdens een volgende afspraak. Via de vagina of de anus wordt de functie van de bekkenbodemspieren en de ligging van de organen beoordeeld. Dit onderzoek wordt nooit uitgevoerd zonder uw uitdrukkelijke toestemming.

MAPLe

Bekkenfysiotherapie werkt vaak met myofeedback. Daarbij wordt een meetinstrumentje, een zogenaamde probe, anaal of vaginaal ingebracht om de spanning in de bekkenbodemspieren te meten. Provitaal werkt met de MAPLe, deze revolutionaire probe meet de functie van de bekkenbodemspieren op 24 punten. Hierdoor krijgt u goed inzicht in de werking van de spieren. Daardoor kan zeer specifieke therapie worden toegepast. De probe is om hygiënische redenen patiëntgebonden, u dient deze zelf aan te schaffen. Meer informatie over de MAPLe vindt u op www.mijnbekkenbodem.nl en www.novuqare.nl.

Zie ook onze folder Bekkenfysiotherapie.

Provitaal-Fysiotherapie-Meeden/therapieën-bekkenfysiotherapie-de-MAPLe

Lasertherapie

High-Power-Laser-Therapie_CT-03_Provitaal

Lasertherapie valt ook binnen de mogelijkheden binnen de bekkenfysiotherapie. Deze therapie zorgt voor betere ontspanning en daardoor pijndemping in de bekkenbodem, waardoor het oefenen makkelijker wordt. Indien van toepassing en met uw toestemming is inwendig handelen met de laser ook een mogelijkheid.

zie ook onder Lasertherapie

 

 De bekkenbodemcheck

Controleer je bekken(bodem).
Ben je langer dan zes weken geleden bevallen? Vul dan de vragenlijst in. Je kunt hiermee nagaan of je klachten hebt in en rond je bekken. Of dat je kans hebt die later te krijgen. Als je klachten hebt in en rond je bekken kun je daar veel aan doen. Ook om ze te voorkomen. We kijken naar de antwoorden die jij invult en geven je dan een advies dat bij jou past.

Start de bekkenbodemcheck 

Provitaal-Fysiotherapie-Meeden/bekkenfysiotherapie-bekkenbodemcheck

Wilt u een afspraak maken voor bekkenfysiotherapie?

Afspraak maken?

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.